РЕДИЗАЙН НА САЙТ

Всеки уеб сайт е съвкупност от два основни компонента: Графично оформление (графичен дизайн) и съдържание.

Докато в повечето случаи съдържанието на уеб сайта се променя относително редовно - добавя се нова информация, нови продукти, промоции и новини, то обикновено графичното оформление на сайта остава непроменено с години.

А това добро ли е или лошо, ще попитате?

Добър въпрос с нееднозначен отговор! От една страна неизменното графично оформление на сайта играе положителна роля. Външният вид на сайта е и негова "визитна картичка" и идентификация на самата фирма-собственик. Хората, редовно посещаващи този сайт, донякъде свикват с дизайна му и започват да се чувстват в него "като у дома си". Това, естествено, може да има само положителен ефект.

От друга страна обаче, както технологиите в областта на компютрите, така и интернет технологите, се развиват главоломно. Само за няколко години както хардуера, който ползват потребителите, така и технологичните похвати, които се ползват при изграждането на уеб сайтове, се сменят с цели поколения напред! Обикновено сайт, изграден само преди две-три години, изглежда вече остарял, зарежда бавно и не работи добре при новите браузъри и операционни системи, през които го отварят потребителите.

Не на последно място трябва да се спомене и експлозивното развитие на мобилните технологии. Все по-често сайтовете се посещават през мобилни телефони, специализирани лаптопи за Интернет (т.нар. netbooks) или широко разпростаняващите се напоследък таблети. Разглеждането на сайтовете през подобни устройства има своята специфика, която трябва да се взема предвид при изграждането на всеки сайт, а това няма как да е било съобразено при сайтове, изграждани преди три или пет години.

Затова изключително важно за успешната работа на всеки уеб сайт е поне веднъж на три години той да претърпи редизайн - преработка на общото графично оформление, програмния код и функционалности на сайта.